Her kent, her deniz bir renkle anılsaydı Fethiye’ye turkuaz yakışırdı. Turkuaz yeşile çalan mavi demektir ve '' Türk '' den,Türk çinilerinin mavisinden türetilmiştir. İşte mavinin bu en güzel tonu gelip Fethiye’de Ölüdeniz’e oturmuş. Akşamüstü, günbatımına doğru doğa harikası Ölüdeniz’de, başka hiç bir denizde göremeyeceğiniz türkuazı yakalarsınız. Mavi desen mavi değil, yeşil desen yeşil değil ama hem mavi, hem yeşil. Anlatması bir hayli zor.
Fethiye’ye varıp da kalacağınız yere yerleştiniz mi, önce bir çarşısını dolaşın. Oldukça iyi korunmuş, yapılaşmanın kontrol altında tutulduğu, daracık sokakları gölgeli, küçücük meydanlarıyla sevimli çarşısını dolaştınız mı kendinizi artık Fethiyeli hissedersiniz. Yabancılığınızı unutursunuz da yıllardır burada yaşıyormuşsunuz gibi bir duyguya kapılırsınız.
Akşam olunca çarşının rengi ve havası değişiverir. Lokantaların, barların zamanıdır artık. Balıklar ızgarada cızırdamaya ve ortalığı hafiften bir anason kokusu sarmaya başlar. Gündüzün sıcağı da geride kalmış, akşamın serinliği egemen olmuştur.
Fethiye çevresini öyle birkaç günde dolaşmak zor. Tatilden beklenen herşey var. Tarih, kültür, plaj, su sporları, safari, Türkiye’nin en iyi yamaç paraşütü alanı, Türkiye’nin en etkileyici ören yerleri, en iyi koyları, mutfak ve alışveriş. Fethiye dışında, tatili bu denli dolu geçireceğiniz, her anından zevk alacağınız yerlerin sayısı çok çok azdır.
Fethiye’yi sayfalara sığdırmak da zordur bu nedenle.
Gelişmiş turizmin,muhteşem denizin,nitelikli otellerin ve sıradışı eğlencelerin keyfini doyasıya yaşayabileceğiniz bu cennet köşe, iyi bir tatil için aradığınız herşeye sahip.
TARİHTE FETHİYE
Antik dönemde bugünkü Fethiye merkezinde Telmessos kenti bulunmaktaymış. Telmessos, Likya bölgesinin batı sınırındaki Karya bölgesinin önemli kentlerinden biriymiş.
Telmessos’un MÖ 5. yüzyılda kurulduğu tahmin ediliyor. Kuruluşa ilişkin kesin bilgiler yok. Bir efsaneye göre güneş tanrısı Apollon kurmuş kenti. Apollon Finike kralı Agenor’un küçük kızına aşık olmuş. Sevimli bir köpek kılığına girmiş utangaç kıza yaklaşabilmek için. Evlenmişler. Bir oğulları olmuş, adını Telmessos koymuşlar. Apollon kurduğu kente oğlunun adını vermiş.
Telmessos, tüm Likya ve Karya kentleriyle birlikte MÖ 547’de Pers egemenliğine girmiş. MÖ 5. yüzyıl ortalarında kurulan Attik-Delos birliğine katılmış. MÖ 344-343 kışında Büyük İskender ordularına teslim olmuş. MÖ 189’da Bergama Krallığı’na katılmış. Bergama’nın çöküşünün ardından, MÖ 133’de Likya federasyonuna girmiş ve federasyonun en önemli altı kentinden biri olmuş. 8. yüzyılda Bizans imparatoru II. Anastasios onuruna adı Anatasiapolis olarak değiştirilmiş. Kent 1284’de Menteşeoğulları, 1424’de de Osmanlı topraklarına katılmış ve Meğri adını almış. Bugünkü adı olan ''FETHİYE'' 1934’de şehit pilot Fethi Bey’e izafeten verilmiş.
Kent Gezisi
Antik çağda Telmessos kahinler kenti olarak ünlenmiş.
Eski kent Telmessos ; Fethiye’nin sırtını dayadığı dağın yamaçlarından körfeze kadar uzanan geniş bir alanda kurulmuş. Kalıntılar bugün de izlenebiliyor.
Başınızı kaldırıp baktığınızda yamaçta Amintas Kral Mezarı’nı görürsünüz. İon sitilinde ve tapınak türündeki anıt mezarın cephesi iki sütunludur. Soldaki sütunun orta kısmında "Herpamias oğlu Amintas" yazılı. İçeride üç taş peyke var.
Kentin içinde ve çevresinde pek çok lahit ve kaya mezarı var. Anıtsal lahit mezarlardan en önemlisi PTT yanında ve Likya dönemine ait. Lahit, savaşçıları simgeleyen kabartmalarla bezenmiş.
Şehrin güneyinde yükselen tepenin üzerindeki Telmessos akropolünde Aziz John Şovalyelerinin yaptığı sanılan bir kalenin kalıntıları var. Kale Osmanlı döneminde de kullanılmış. Tepeye çıkanlar, sur kalıntıları, sarnıç ve tepenin doğu yüzünde küçük kaya mezarlarını görebilirler.
Telmessos’un amfi tiyatrosu, iskelenin hemen üzerinde sürdürülen kazılar sonucu ortaya çıkarılmış. Erken Roma döneminde inşa edilen, M.S 2. yy’da onarım geçiren tiyatronun 5.000 kişi kapasiteli olduğu ve Bizans döneminde Arena olarak kullanıldığı tesbit edilmiş. Şimdiki hali ile 1.500 kişinin kullanımına cevap veren Telmessos Tiyatrosunun onarımı için hazırlıklar sürüyor.
Fethiye’de Osmanlı dönemine ait eserler arasında 1791 yılında yapılan Eski Cami ve Fethiye Hamamı sayılabilir. Her iki eser de Paspatur Çarşısı’nda. 14 kubbeli ve 6 kemer üzerine kurulmuş hamam bugün de kullanılıyor. 2001 yılında açılan Fethiye Şehitler Anıtı ; Kurtuluş Savaşı, Çanakkale savaşları, Kıbrıs ve Kore şehitleri anısına dikilmiş. Kaideyi çepeçevrre saran rölyefler bu savaşlarda şehit olan askerleri sembolize etmekteymiş.